Favoritbloggar - vad får dig att återkomma?
Vad är det som får dig att återkomma till en blogg(are) flera gånger? Och räcker det med ett besök för att du ska känna att - den här bloggen var intressant och den vill jag läsa igen, eller behöver du några gånger på dig för att fastna?


För min egen del handlar det om vad som intresserar mig i nuläget, vad jag är ute efter och vad som tillhör min vardag. Förutom det som alltid är på tapeten (familj, småbarnsåldern) så läser jag gärna om träning, hälsa och skönhet. Men jag är främst intresserad av att läsa andras bloggar utefter deras personlighet. Det är alltså inte så att jag har specifika bloggar som jag besöker som bara visar upp hur de tränar, hur de lever hälsosamt eller byter blöjor på bästa sätt. Utan en mix av alltihop, hänger du med? Jag läser gärna personliga bloggar som tar upp lite av allt. Men vad får mig att återkomma till dessa?

Först och främst så tror jag det är lite som reklamen, du måste "råka" läsa en blogg flera gånger för att komma ihåg. Det kan handla om en specifik text som fick dig att tänka till, en musikstil som är som din eller rent av en doft som betyder mycket för dig, eller gjorde att du mådde bra just då. Jo det sistnämda är faktiskt sant eftersom du kanske drack den där väldoftande koppen kaffe samtidgt som du läste en blogg om goda bakelser, vi påverkas omedvetet. Sedan är det väl klart att saker kan intressera, men det måste ändå vara något speciellt för att man ska återkomma. Jag tror nämligen inte att jag en enda gång hamnat på en blogg och tänkt - den här bloggen måste jag besöka igen. Eller jo det har jag, men sedan har jag glömt av det i alla fall, förutom vid enstaka tillfällen. Ibland har jag skrivit ner bloggadressen.

Den som skriver måste locka sina läsare på något sätt. Det är liksom svårt att komma in till en blogg och sätta sig in i hens privatliv, om det inte är så att personen skriver på ett unikt sätt (vilket för mig är humor och sarkasm). Jag skulle inte förstå någonting, och inte du heller, om man hittade in till en blogg där det bara rätt och slätt stod nedskrivet om en vanlig måndag på jobbet, att man inte visste vilka kläder man skulle ha på sig till skolan eller att Kalle är hemma och ledig idag. Men va? Vem, vad, vilka? Det är inte intressant om man inte har läst bloggen sedan tidigare, eller har lockat på något sätt som sagt. Ja jag ska inte säga något, min blogg handlar också om mitt privatliv och om du precis kikade in hit har du ingen aning om vem jag är. För att du ska återkomma måste jag på något sätt har lockat dig, fått dig intresserad, fått dig att känna någonting. Och vi är ju olika vi människor, som tur är. Alla intresserar sig för olika saker, och en del glömmer mig och min blogg direkt, medan andra kanske påminns längre fram och kommer tillbaka, hehe. Men jag har att lära, men jag vill också. 

Men vad ska bloggaren tänka på, vad kan man göra för att läsarna ska återkomma?
En blogg är som en "produkt", den måste testas innan man kan bedömma den, därför bör man:
  • sakta bygga upp sitt varumärke
  • göra reklam för det bloggen handlar om/det som skrivs
  • hitta sin nisch, det här är jag, så här skriver jag och det här vill jag uppnå
  • rikta sig till en/sina målgrupper (vilka är dem?)
Hur tänker du, vad är viktigt för dig när du läser bloggar?

#1 - Rebecca Hoseia

Jag tycker om den för att man känner igen sig :) småbarnsvadagen med toppar och dalar.

Svar: Ja, den där igenkänningsfaktorn :)
evanesse.se

#2 - Emma Hällbacka

Jag bestämmer mig på mindre än 10 sekunder. Jag vill se vackra bilder, ansiktet på den som bloggar, tecken på att ämnet intresserad mig (i valet av motiv) samt en design som jag inte sett förr. Om detta uppfylls så börjar jag scrolla bland rubrikerna på inläggen. Om jag fastnar för något av dem så läser jag, och gillar jag lässtilen kaaanske jag kommer tillbaka... haha! Så kräsen är jag, men följer redan hundratals bloggare så kan inte börja följa alla, då äts min dag upp av bloggläsande ;)

Svar: Ja men så många bra saker! Designen gör mycket, och bilder. Tack :)
evanesse.se