Gift i barnleksaker - BPA-fritt?
Hur ligger det till med dina barns leksaker där hemma, eller plastartiklar över huvudtaget? Är det BPA-och giftfria?

Igår köpte jag de här bitringarna till Milton och jag glömde helt av att läsa om de var BPA-fria eller inte (när jag köper online kollar jag alltid sådant automatiskt, men det här var i en mataffär) och givetvis stod det inget om detta. Jag tar därför förgivet att man inte kan garantera hur mycket kemikalier det finns i plasten och därför kommer jag att slänga dem. I samband med detta passade jag på att läsa lite extra om det här med BPA-fritt och alltid lär mig sig något mer, som när jag listade vikten av att ge dina barn d-droppar.

Vad är BPA (Bisfenol A)
Visste du att BPA (Bisfenol A) används till att tillverka bland annat cd-skivor och tandfyllningsmaterial, det är också samma ämne som man använder i avloppsrör och annat för att det är en så kallad oförstörbar plast. Bisfenol A framställs genom fenol och aceton, några mindre önskvärda saker vi vill tillsätta vår kropp, man vet nämligen att plasten "svettas" ut dessa partiklar hela tiden och detta har vi gett våra barn (och fått själva) genom plastleksakerna fram tills man förbjöd det i åtminstone nappflaskor. 

BPA liknar kroppens egna hormon och kan därför påverka de endokrina systemet, som bland annat innefattar förmågan till att fortplanta oss (bli gravida) samt att man har sett studier som visar på större risk för fetma och bröstcancer.

Ftalater
Förutom BPA så pratar man även om ftalater, vilket också är en kemikalie som finns i en hel del - och i den mesta av plasten vi har hemma - och inte bara i barnens leksaker utan också i matlådor, muggar och plastflaskor (som man har exempelvis vid träning). Ftalater är ett ämne man använder för att göra plast och gummi mjuka och böjbara och det är likt BPA ett ämne som går ut i kroppen, man har funnit spår av detta i urin och bröstmjölk. 

Vad gör man åt det här?
För det första ska man nog helst inte använda gamla plastleksaker från förr i tiden (ärvda sådana) eller köpa ifrån utländska sajter (om my... aldrig att jag skulle köpa sådan till Milton), ej heller använda billiga plastmatlådor ifrån affären och liknande. Förutom det så kan man börja köpa ekologiska barnleksaker och hushållsartiklar. Sen får man liksom tänka att man agerar efter sunt förnuft (annars blir man tokig). Jag kommer i alla fall bli ännu bättre på att kika efter BPA-fria produkter, hur gör du?

Ekokul - giftfria barnleksaker
Sportflaska - Sportamore

 ----------------------------------------------------------
Källor:
Allt du (inte) vill veta om plast
BPA-kemikalieinspektionen
Ftalater-kemikalieinspektionen

Om du gillade de här inlägget, tryck gärna på hjärtat här nedan 
#1 - Nina

Bra sak att ta upp!!! Jag försöker faktiskt tänka på det där.

Svar: Tack - och va bra!
evanesse.se